Roadtrip 2021: West-Slovenië (1)

Slovenië heeft veel te bieden voor liefhebbers van natuur en avontuur. Neem daar de charmante hoofdstad Ljubljana en de pittoreske dorpjes bij en je begrijpt zo waarom wij kozen voor Slovenië.

Jade (11) en Eden (9) nemen je mee op een 10-daagse reis doorheen het westen van Slovenië.Dag 1: Van Aalst naar Salzburg.

Onze autorit verliep vlekkeloos wat niet kan gezegd worden van het weer in België op dat moment. We hoorden het nieuws binnen sijpelen tijdens de autorit en leefden mee met alle slachtoffers van de zware overstromingen.

Om naar Slovenië te gaan, reden we eerst een stukje door Nederland daarna volgde Duitsland en vervolgens Oostenrijk. Zowel voor Oostenrijk als voor Slovenië heb je trouwens een wegenvignet nodig dat je aan de grens kan kopen. Wegens Covid-maatregelen was het makkelijker om in Oostenrijk te overnachten en daarom kozen we voor Salzburg, net over de grens van Duitsland. De familiekamer in het Star-Inn Hotel Salzburg was prima om te overnachten om onze tocht daags nadien verder te zetten. Dag 2: Bled / Vintgarkloof

Na een autorit van ongeveer 2,5 uur kwamen we aan in Bled. We logeerden in Jazz B&B Bled. De eigenaar Jani is een charmante man die ons meteen meer informatie gaf. Alleen al voor hem zou je er verblijven. De B&B ligt op wandelafstand van Bled. Ideaal dus.

Voor we de stad introkken, gingen we eerst naar de Vintgarkloof. Het weer hadden we niet echt mee. Het regende wat, maar koud was het absoluut niet. Volgens Jani zou de kloof dan extra mysterieus zijn door de mist die er dan hangt. Het warme regenwater in de koude rivier veroorzaakt deze mist.

We moeten het toegeven! Jani had gelijk ... de mist maakte het heel mysterieus en speciaal! Tijdens onze wandeling doorheen de kloof kwam het zonnetje ook af en toe eens piepen en bracht het blauwe water nog meer naar voor. Voor corona kon je op het einde de kloof nog eens doorstappen in de omgekeerde richting, nu moet je een lus maken. Om eerlijk te zijn, vind ik die lus beter. Nu wandel je er bijna helemaal alleen zonder iemand tegen te komen.

 


TIP: Wanneer je op het einde van de kloof komt, stap je langs het drankenkotje naar beneden, over de brug en ga je links het bos in en daar heb je nog een platform om de echte waterval te bekijken. De meesten denken dat het de eerste is en slaan de tweede over. Stap dus zeker nog even door!

Om de dag te eindigen bezochten we Bled en maakten een wandeling rondom het meer. De wandeling is ongeveer 7 km. Om een mooi uitzicht te hebben over Bled kan je naar het uitzichtpunt Ojstrica gaan. De tocht is ongeveer 1 km (heen en terug) of zo'n 20 minuten wandelen, maar wel een zware klim. De ingang van het pad is wat zoeken, maar als je langs het meer loopt is het aan de westkant. 

Maar wauw! Wat een prachtig panoramisch beeld heb je dan van Bled!Na zo'n wandeling vonden we een gezellig restaurantje niet ver van het meer met heerlijke, vers gemaakte pizza's.
Dag 3: Postojna grotten en Predjama kasteel

Normaal zouden we deze dag gaan zwemmen in het meer van Bohinj, roeien met een bootje naar de kerk op het eilandje in Bled ... maar het weer zat opnieuw tegen. Het was niet echt weer om te zwemmen met al die regen. We besloten om onze route aan te passen. Daar ging mijn strakke planning (ggrrrr).

We reden naar het zuiden waar het ook wat beter weer was en bezochten het kasteel van Predjama. Jammer genoeg hadden we geen tijd om het kasteel zelf te bezoeken. Het kasteel is gebouwd in een grot en deze grot zie je dus ook binnen in het kasteel. De rondleiding is ook in het Nederlands met een leuk verhaal er bij. Achteraf hadden we spijt dat we het niet bezochten. Maar ja, ooit komen we misschien nog terug!
Je kan trouwens een combi ticket kopen om de grotten van Postojna en het kasteel samen te bezoeken. Wij hadden dus enkel tickets voor de grotten. 


Je hebt trouwens twee of zelfs meerdere grotten in Slovenië. De grotten van Postojna of van Skocjan. Postojna is bekender en je rijdt er met een treintje naartoe. Skocjan is minder toeristisch, maar wel mooier (als we Jani mogen geloven) en werelderfgoed Unesco. Graag had ik ze allebei bezocht, maar het was al redelijk duur dus het was te kiezen. De kinderen hebben gekozen en natuurlijk won het treintje. 
Het is eigenlijk niet op foto vast te leggen wat we daar gezien hebben! Het is ongelooflijk mooi!

TIP: Neem een truitje mee of zelfs een jasje, want het is er best koud en vochtig. Zo'n 10 graden het hele jaar door.

Vervolgens reden we door naar Ljubljana waar we in het City Hotel Ljubljana 2 nachten zouden verblijven. Beetje uitpakken en de stad al een eerste keer verkennen. Toevallig verbleef mijn allerliefste collega in hetzelfde hotel en hebben we er samen nog een leuke avond van gemaakt.


Ljubljana by night 

Het hotel is een echte aanrader! Mooie kamers, niet zo duur voor zo'n ideale ligging te hebben en je kan voor een meerprijs parkeren in een gesloten garage.


Dag 4: Ljubljana

Na een heerlijk ontbijt bezochten we in een stralend zonnetje Metelkova

De verlaten legerbasis is vandaag het kloppende hart van de alternatieven in Slovenië. Als je zonder kinderen reist, kan je hier 's avonds terecht voor een leuk verzetje. Maar wij reizen met kinderen en genieten in de voormiddag van de speciale 'street art'. Volgens sommige bronnen de enigste plaats waar je je onveilig zou kunnen voelen in Slovenië. Wij hebben ons alvast geen enkele seconde onveilig gevoeld. Je moet er wel de lege blikjes en flessen drank bij nemen ...

Na deze zonnige voormiddag gingen we voor een echte stadswandeling waarbij we voorbij alle bezienswaardigheden zouden komen. Deze wandeling vond ik via reisroutes Geert. De wandeling zou zo'n 7 km zijn. Ideaal dus voor met kinderen. Plotseling begon het te onweren en moesten we even schuilen. De wandeling werd telkens onderbroken, maar alle bezienswaardigheden hadden we toch gezien. Het is al snel duidelijk dat Ljubljana geen grote stad is. Absoluut niet te vergelijken met ons Brussel. De stad is trouwens helemaal verkeersvrij.
 TIP: Ljubljana staat gekend als stad van de draken. Naast de bekende drakenbrug kan je nog draken spotten in de stad: op de gevels, op putdeksels, ... kortom je kan er een spel van maken met de kinderen. Zo hebben ze een beetje een doel. Bij onze kinderen helpt dat alvast.

 


Eten deden we in een gezellig restaurantje met enkele typische Sloveense gerechten: Juljia. In normale tijd best op voorhand reserveren.


Dag 5: Moon Beach / Piran

Na regen komt zonneschijn en dat was ook hier het geval. We werden wakker met een stralend zonnetje. Ideaal om onze laatste bezienswaardigheid van Ljubljana te bewonderen. Vanop de rooftopbar Neboticnik heb je op de 12ste verdieping een prachtig zicht op Ljubljana en het kasteel. Het is helemaal gratis! De trap is super fotogeniek. Neem er dus zeker een kijkje naar. De toren lag tot onze verbazing vlak aan ons hotel. We verlaten de charmante hoofdstad en rijden richting Piran. Normaal gingen we nu de grotten en het kasteel Predjama bezoeken, maar dat hebben we ondertussen al gedaan. Het is een prachtige dag met een stralend zonnetje en daar moeten we van profiteren! Terwijl Tim aan het rijden is, zoek ik een strandje dichtbij Piran waar we kunnen genieten van de Sloveense zee.


We komen al snel bij Moon Beach in Strunjan terecht. We parkeerden onze auto en zochten onze weg naar het strand. Het zou nog even wandelen zijn naar het prachtige plaatsje, maar dat hebben we er voor over. Omdat het voor ons niet zo duidelijk aangegeven stond, kwamen we eerst wel op een naaktstrand terecht.... Ja, dat blijft de kinderen natuurlijk wel bij! Blijkbaar is dat toch wel een ding in Slovenië en kan je dat daar gewoon doen. Maar bon, ons ding is dat toch niet. Na wat sukkelen vonden we toch de juiste weg en konden we genieten van de kliffen op het maanstrand. In de verte zag je trouwens Italië liggen.
TIP: Watersandalen. Neem zeker watersandalen mee als je naar de kust gaat, want het is een stenenstrand met toch wel wat rotsen in het water. Ik heb Salt Water Sandals en die zijn ideaal! 

Het water is zo doorzichtig dat je de visjes in scholen ziet zwemmen. Niet alleen kleine visjes, ook grote vissen kan je gemakkelijk spotten.

TIP: Duikbril. Vergeet dus zeker die duikbrillen niet!

Na deze zalige middag vol waterpret keerden we terug naar onze auto om door te rijden naar Piran.

Piran is een havenstadje aan de Sloveense kust. Het doet ons wat denken aan onze Italië reis van vorig jaar. Het wordt ook wel vergeleken met Venetië met zijn paleizen en smalle steegjes. 

Na het inchecken in onze B&B gingen we eerst nog wat zwemmen in Piran zelf. Bizar wel hoe iedereen gewoon op straat zich staat om te kleden en op de rotsblokken rondom het schiereilandje ligt. We doen dan maar hetzelfde en hebben nog een heerlijke namiddag gehad. De douche in ons verblijf is alles behalve comfort, maar het was toch welgekomen om het zoute water af te spoelen. 

's Avonds keren we terug naar het centrum om te eten en er een avondwandeling te maken.
 


 Dag 6: Zoutvlaktes in Piran / Brda regio / Tolminkloof

Piran wordt omringd door een Middeleeuwse stadsmuur. Deze kun je beklimmen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Golf van Triëste. Eden voelde zich als een echte bewaker van de stad.  


 


Prachtige deur van het kerkhof in Piran

Piran staat ook bekend om zijn zout. De zoutvlaktes van Piran konden dan ook niet ontbreken op ons to do lijstje. Om eerlijk te zijn, had ik er wel meer van verwacht. Ik had gehoopt om meer actie te zien op het veld. Misschien was het te warm of was het niet de juiste moment. Het was alvast een leerrijke wandeling en we leerden wat bij over zoutwinning. 

 


 

We zetten onze tocht verder naar Goriska Brda. Deze streek staat gekend om zijn wijn. Als je van wijn houdt, is het de ideale plaats om een wijnproeverij te doen. Jammer genoeg ben ik nog steeds allergisch aan alcohol en hebben de kinderen daar ook niet veel aan. We kochten wel enkele flessen lokale wijn. Deze streek doet ons onmiddellijk aan Toscane denken. Jullie toch ook?

In Gonjace heb je een uitkijktoren waar je een verbazend zicht hebt op de streek. De toren is 23 meter hoog en in 144 trappen heb je een machtig zicht op een groot deel van Slovenië en Italië. Een echte aanrader. Het is trouwens helemaal gratis.Ben je niet zo'n fan van hoogtes of een toren beklimmen? Aan het onafhankelijkheidsmonument van Slovenië, ook in Gonjace, heb je ook een prachtig zicht op de regio!


Op de middag checken we in in ons hotel. Hotel Venko is tevens ook een casino, maar daar hebben we helemaal geen last van gehad. Als je binnenkomt heb je direct een kijk op het casino. Onze kinderen waren onmiddellijk onder de indruk van al die kleurrijke slots. Gelukkig is de leeftijd 18 om binnen te mogen!

We moeten onze planning alweer wat aanpassen door onze raftingtrip de volgende dag.

Daarom bezoeken we in de namiddag nog de Tolminkloof. Het was even rijden, maar via de Soca rivier was het alweer een prachtig plaatje!

De Tolminkloof is echt een toppertje! Ik vond het precies nog mooier dan de Vintgarkloof. Maar dat is dan weer persoonlijk. Het is telkens genieten van het turquoise water. Het is bijna onwerkelijk.  

Na alweer een prachtige wandeling eten we in de buurt van ons hotel. Restaurant Belica is een echte aanrader. Voor geen geld eet je er een heerlijke viergangenmenu met zicht op de wijngaardvelden.
In de volgende blogpost kan je het vervolg lezen van onze reis doorheen Slovenië.

Reacties