Back2School: Part 4: De boekentas


Eerlijk ... ik heb spijt dat ik deze boekentas moet afgeven aan de dochter!

Maar het eerste leerjaar ... daar hoort nu eenmaal een nieuwe boekentas bij. Zou ik ze toch voor mij laten en haar een nieuwe maken ??

Ik weet maar al te goed, als juf zijnde, hoe kinderen met boekentassen omgaan. Deze boekentas verdient dat niet!

Maar hoe ik dan zie dat ze er zo blij mee is .... dan smelt ik gewoon weg!
Twee jaar geleden al kocht ik het patroon 'Sam' van Liel met het oog op deze vakantie! De Hazel kleuterboekentasjes zaten nog goed in mijn vingers... daarom verliep het maken van de boekentas vrij vlot! Kan je hier en hier zien.

Toch paste ik enkele dingen aan aan het patroon:

Het tussenschot heb ik onderaan vastgezet zodat de brooddoos niet kan gaan schuiven onderaan
ook in het midden van de binnentas heb ik het tussenschot gezet en niet direct aan het ritsvakje. Op deze manier bekom je twee mooie vakken.
Hoe doe je dat? : het onderpand en zijpand in twee knippen en extra naadwaarde voorzien.Vervolgens zag ik een boekentas via Facebook passeren ... het zag er mij heel stevig uit.  Zij had dezelfde versteviging gebruikt maar met extra vlieseline S520 op de decovil... toen ik het ging halen in de plaatselijke Veritas ontdekte ik onmiddellijk waar de stevigheid vandaan kwam!

De stofjes:

Zomerzwanen  .... de kleuren zijn gewoonweg prachtig! De stof is natuurlijk niet geschikt om een boekentas mee te maken, maar dat lapte ik volledig aan mijn laars.
Ik moest en zou ermee een boekentas maken! Dus ben ik het gaan uittekenen waar ik het beste de zomerzwanen zou gebruiken. Het is vooral de binnenkant van de boekentas geworden, want voor de buitenkant was het echt te fragiel. De flap, het handvat en de riempjes zijn wel in zomerzwanenstof ... het moet toch ergens aan de buitenkant te zien zijn hé :)
Voor de buitenstof kocht ik bij Stoffen van Leuven een stevig canvasstofje in het bijpassend lichtblauw. Ook de dikkere oranje paspel en oranje tassenband kocht ik daar.
De bronzen sluiting en andere benodigdheden voor de tas kocht ik bij Pand 42.Reacties

 1. Hij is heel mooi geworden, net als de vorige 3 afleveringen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een zalig boekentasje! (ik zou ze ook stiekem voor mezelf houden, hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai knap! Ik ben geen fan van de zwanen in kleedjes of hemdjes maar die boekentas (ik ben ook leerkracht) zou ik ook echt wel veel mezelf willen! Ze zal nogal stralen op 1 september! Mijn dochtertje gaat nu naar de derde kleuterklas en ik wil eigenlijk volgende zomer me ook aan dit project wagen. Maak ik best eens de kleuterversie als voorbereiding (ik heb totaal geen ervaring met tassen en dergelijke)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is bijna hetzelfde qua werkwijze hoor!
   Enkel de binnenkant was wat anders met het tussenschot en het ritszakje.
   Het is echt wel goed, stap per stap, uitgelegd hoor!

   Verwijderen
  2. Ok, dan kan ik nu al beginnen dromen van mooie stofjes :-)

   Verwijderen
 4. Prachtige boekentas! Wat zal ze schitteren in het eerste leerjaar! Ik maakte ook pas de Sam voor mijn dochter, superduidelijk en mooi patroon vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt ! Ja, ik vind het ook zeer duidelijk! Top patroontje!

   Verwijderen
 5. Super mooi gedaan!
  Vandaag een grote dag al bezig geweest aan de Sam in kurkleer. Je hebt dus extra naadwaarde getekend ook bij onderpand en ook in twee geknipt? ? Als je tussenschot in midden zet? Hoe doe je dat met het ritszakje? Bij mij komt mijn achterpand ongeveer twee cm korter uit? Heb jij ook daar vooraf extra naardwaarde bijgetekend of enkel doorgeknipt?

  Dank je wel voor de hulp

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Een reactie is altijd leuk om te lezen. 😍